Neseprøve

I dag har Bonus fått prøve seg på neseprøve for første gang. For meg har det vært en litt skummel øvelse å begynne på, ikke fordi den nødvendigvis er så vanskelig, men fordi jeg aldri har trent det inn tidligere. De andre øvelsene har jeg trent med Lexie, men neseprøve har vi ikke kommet til.

Når jeg var på lydighetsleir med Siv Svendsen i sommer hadde vi en gjennomgang av de første stegene i innlæringen av neseprøve, så når jeg fikk skrudd sammen stativet i dag var det bare å leite i hukommelsen og komme igang.

Jeg hadde ikke trodd at dette kom til å være noe jeg skulle skrive om i dag, men lille Bonusen overrasker stadig. Det tok ikke langt før hun begynte å skjønne greia, selv om hun prøvde seg med labbene oppå et par ganger, hun er jo vandt til at de skal plasseres alle merkelige steder. Noen ganger blir hun veldig ivrig og stapper snuta ned i alle boksene etter tur, men for det meste er hun hakket roligere enn normalen og snuser over til hun finner den rette.

6 kommentarer om “Neseprøve

 1. Flinke! Er moro med nesearbeid. Lukter Spesialsøkkurs for dere to altså 😉

 2. Spennende! Gøy å se andre metoder:-) Selv brukte jeg frystarget, slik at hun måtte fryse på den riktige pinnen. Det ga meg en litt bedre indikasjon på om hun kom frem til den riktige pinnen ved tilfeldighet eller ved faktisk å snuse opp den riktige lukta. Veldig greit også når man har kommet så langt at man har linet neseprøvene opp på en rekke – beholdt frysmarkeringen en stund for å unngå prøvesmaking av pinnene:-)

  Merker at dette er en blogg jeg må følge med på videre!

  1. Bra kommentar! Jeg har ikke frys inne enda, så må trene litt mer på det først.
   Når hun blir overivrig stapper hun snuta ned i boks etter boks, men når hun jobber med den intensiteten jeg vil ha så synes det godt når hun finner den rette.. På filmen ser du at hun snuser over pinnene, går forbi den rette, men går tilbake igjen med en gang.. Som om hun tenker, oi, det var jo den der jo..

 3. Kjempegøy 🙂 Jeg vil også prøve dette på mine 🙂

  Men, hva brukte du på den pinnen hu skulle markere på? Altså, hvordan visste hunden at det var akkurat dén pinnen? Jeg har sett noen bruke for eksempel en tepose, og så puttet andre ting i de andre boksene, og at det da er teposen som skal finnes- det er jo enkelt å forstå 😉 Men jeg fikk ikke helt med meg hva det var du gjorde? 🙂

  Kjempegøy å se at de skjønner det så fort 😀

  1. I hver boks er det en pinne, alle pinnene er like og oppgaven er å finne den pinnen med min lukt på. Jeg bruker en pølseklype for å legge i de luktfrie pinnene også tar jeg godt på den hun skal finne. I begynnelsen så lukter de litt over alle, så da klikker jeg og belønner når hun lukter på riktig, derfra tok det ikke mange repetisjoner før hun begynte å skjønne det 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.