Hvorfor trener jeg triks med hundene mine?

Hundene mine trener både lydighet, agility, ipo og Cobra trener gjeting også. For å kunne fungere i de ulike sportene er det viktig å ha en sterk muskulatur som beskytter kroppen og de påkjenningene disse grenene gir hundene.

I gjeting skal hunden kunne ta seg frem uavhengig av terreng.
I lydighet gjelder det å være sterk og smidig med raske starter og stopp. I tillegg skal man også kunne hoppe hinder, både med og uten apportering.
I ipo har hunden et lydighetsprogram med både møne (180cm) og hinder (100 cm) med apportering. Og i c-arbeid setter det krav til at hunden både er rask, smidig, har en god hoppteknikk og kan vurdere når den skal satse og bite for å treffe armen riktig.
I agility er det i tillegg til hindrene som krever god hoppteknikk, møne (170 cm), vippa som krever veldig god kroppskontroll for å klare å stoppe i tide (i tillegg til verbal forståelse) og også slalom som krever sterk og stabiliserende muskulatur hos hunden for å unngå skader.

Jeg har ofte fått spørsmål om jeg går mye i skog med ulent terreng osv for å bygge muskler på hundene mine, men det er ikke der jeg legger hovedvekten. Jeg bygger sakte men sikkert opp muskulaturen til hundene gjennom forskjellige triks. Jeg legger opp treningen fra starten for å gradvis bygge muskler og trikset formes etterhvert frem til målet. Det er ikke noe mål for meg å få til flest mulig triks på kortest mulig tid. Jeg vil ha kvalitet i det jeg gjør og da gjør det ingenting om det tar litt lenger tid. Det viktigste for meg er at muskulaturen får tid til å bygge seg opp, sakte men sikkert, så jeg i størst mulig grad også unngår belastningsskader. For mye eller for hard belastning kan fort gi skader selv når man jobber med triks og i utgangspunktet prøver å trene skadeforebyggende. Jeg tror at min bakgrunn som håndballspiller har gitt meg veldig verdifull innsikt på området. Jeg har hatt noen skader selv og vært vitne til mange flere og også hvor viktig det er å være nøye og metodisk med opptreningen. Jeg tror også dette kan ha sammenheng med at jeg har så lite skader på hundene mine. Jeg er ekstremt nøye på at de er godt muskelsatt og de får ikke lov til å trene avanserte øvelser før de mestrer de enklere og jeg er sikker på at kroppen deres er godt rustet for videre utfordringer.

Man kan ikke bare trene hundene hele tiden heller, det er også viktig med hvile. Jeg tenker på hundene mine som toppidrettsutøvere og det er en grunn til at de ikke jobber ved siden av satsingen på sin idrett. De trener mye, men det er like viktig med nok og riktig næring og nok hvile.
For hundene sin del, som ofte vil please eieren og ikke kan fortelle om små skavanker eller større skader så er det ekstra viktig at vi er flinke til å lese egen hund og se de små, små signalene og ta det på alvor. Se om hunden gjør noe den ikke pleier å gjøre. Det er normalt med litt sideforskjell, det har vi også, men det handler om å gjøre disse forskjellene så små som mulig. Om den ene siden er vanskeligere enn den andre så må man kansje gjøre både to og tre repetisjoner på den siden for hver man gjør på den andre siden for å prøve å bygge opp og utjevne skjevheten.

Det er ingen tvil om at mine hunder har mye muskler, men det handler ikke bare om muskelmasse, men også om å kunne benytte den riktig. Derfor er jeg ikke spesielt opptatt av at triksene skal være flashy og til nytte for noe annet enn å bygge muskler og gjerne også kunne overføres til noe jeg trenger innenfor mine grener av hundesport.
Bildet under viser et veldig godt apport-opptak av Bonus, men for meg er dette bildet også veldig mye mer enn bare det. Her kan man tydelig se at hun har mye muskler, men også at hun vet hvordan hun skal bruke de, for det krever mye muskulatur å klare å bråstoppe når man kommer i høy fart og i tillegg klare å plukke opp apporten på en pen måte som gir mye poeng fra dommeren. For et pent apport opptak må hunden klare å vurdere avstanden til apporten og vite når den må begynne å bremse for å ha bremset tilstrekkelig for å klare å plukke opp apporten og ikke støte den med labbene eller munnen bortover bakken før den klarer å gripe den.

Ønsker du å jobbe med å styrke samarbeidet mellom deg og din hund, men samtidig også styrke muskulatur og kroppskontroll. Da er dette kurset for deg. For mer informasjon, påmelding eller andre spørsmål, bruk denne linken: Styrketriks

Dette kurset inneholder også litt teori om fire forskjellige innlæringsteknikker:
– Shaping
– Fange adferder
– Targeting
– Lokking

Alle triksene er lagt under en av disse kategoriene og man lærer hvordan man kan bruke de forskjellige innlæringsteknikkene til å forme frem triksene.

I filmen over får du en smakebit på noen av triksene i kurset og også se hvordan veldig mye går igjen i de forskjellige hundesportene.

En kommentar om “Hvorfor trener jeg triks med hundene mine?

  1. Veldig lurt med triksetrening. Du får også veldig mye gratis styrke, smidighet og utholdenhet ved å gå masse og kuperte turer i skogen- så jeg gjør begge deler. Og ser at Prima har en god muskelmasse, og har god kroppskontroll som er veldig viktig. Men gjør også mye triks, og trene mye med fitpaws osv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.